Home Woonplezier Wat zijn zonnedakpannen?

Wat zijn zonnedakpannen?

0
Wat zijn zonnedakpannen?

Zonnedakpannen: wat zijn het? en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij velen door het hoofd spoken wanneer ze zonnepanelen willen kopen. Zonnedakpannen kunnen namelijk een goed alternatief zijn. In dit artikel wordt er uitgelegd wat zonnedakpannen zijn en wat er anders is dan zonnepanelen.

 

Wat maakt zonnedakpannen speciaal?

Zonnedakpannen passen perfect op een dak. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als dakpannen maar brengen het voordeel met zich mee dat ze zonlicht omzetten in bruikbare energie. Daarnaast is het met zonnedakpannen mogelijk om je gehele dakoppervlakte te bedekken. 

 

Wat is het verschil met zonnepanelen

In vergelijking met zonnepanelen zijn er veel verschillen. Een voordeel ten opzichte van zonnepanelen is dat het design er mooier uit ziet. Daarnaast is het minder opvallend op het dak en zijn ze eenvoudig te monteren. Ten opzichte van zonnepanelen zijn er ook nadelen. Zo zijn zonnedakpannen duurder en niet makkelijk te verhuizen. Een ander nadeel is dat het rendement lager is dan bij zonnepanelen. 

 

Kosten besparen door te vergelijken

Als zonnedakpannen echt bij jou passen maar de prijs te hoog is, dan kun je er ook voor kiezen om het aanbod van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Door dat te doen heb je een beter beeld van wat normaal is qua prijs. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om goed te onderhandelen. Je kunt namelijk met meerdere bedrijven tegelijk onderhandelen. 

 

Houd er bij het onderhandelen wel rekening mee dat er ook een verschil in kwaliteit kan zitten. Kijk daarom niet alleen naar de prijs maar ook naar het mogelijke rendement. Zo is het rendement bij de ene op lange termijn aanzienlijk hoger dan de ander. Daarnaast kan het procentueel gelijk zijn, maar in euro’s veel verschillen. Als je hier vooraf voldoende rekening mee houdt, dan voorkom je al snel een verkeerde aankoop doet. Maak het je overigens niet te moeilijk, er is namelijk altijd een net wat beter product te krijgen. Door je hier te veel op te focussen wordt de keuze erg lastig.

 

Hoe lang duurt het voordat je ze hebt terugverdient?

Zonnedakpannen kosten bij een normaal dak qua grootte zo’n 7000 euro. De zonnedakpannen verdienen zichzelf na zo’n 11 jaar terug. Het voordeel van zonnedakpannen is dat je er tussen de 15 en 30 jaar garantie op krijgt. Daardoor ben je vrij zeker van een goed rendement. Het risico dat je loopt bij zonnedakpannen is daarom zeer beperkt. Je behaalt met zonnedakpannen dus een mooi rendement en hebt daarnaast geen last van een vermindering van het exterieur van de woning.