Home Zakelijk Een voertuigvolgsysteem, iets voor uw wagenpark

Een voertuigvolgsysteem, iets voor uw wagenpark

0
Een voertuigvolgsysteem, iets voor uw wagenpark

Door de coronacrisis zijn veel meer mensen online gaan bestellen. Meer dan ooit tevoren is het voor pakketdiensten hard werken om de bestellingen bij te houden. Zelfs nu de versoepelingen weer terugkomen blijft het aantal pakketjes dat wordt verstuurd erg hoog. Maar niet alleen in deze sector wordt en blijft het druk, ook het personenvervoer begint steeds weer drukker te worden nu er meer mogelijk wordt.

Naast deze twee voorbeelden zijn er nog veel meer sectoren en bedrijven die een wagenpark runnen. Zeker in de drukke steden zijn dit soort bedrijven veelvoorkomend en niet meer weg te denken uit de maatschappij. Om orde te scheppen in deze wirwar van chauffeurs, bedrijfswagens, planningen en roosters is er iets wat ondersteuning kan bieden. Benieuwd wat dit is? Lees dan snel verder.

Een voertuigvolgsysteem in het kort

Voor degenen die er nog niet eerder mee in aanraking zijn geweest, of juist mensen die al overwegen een voertuigvolgsysteem aan te schaffen voor hun wagenpark is dit blog opgesteld. Hierin wordt namelijk kort en bondig uitgelegd wat ermee gedaan kan worden, welke misverstanden er rondom deze systemen zijn en hoe het kan bijdragen aan het managen van een organisatie. Laten we eerst beginnen met de uitleg over wat het nu precies inhoudt.

Het voertuigvolgsysteem wordt ook onder andere namen aangeduid. Termen die ook wel eens voorbij komen zijn GPS tracking voor in de auto of fleet management software. Al deze benamingen bedoelen hetzelfde: een systeem dat voertuigen kan volgen en data vanuit het voertuig opslaat om te monitoren.

Voordelen van voertuigvolgsystemen

Er zijn verschillende redenen waarom men dergelijke systemen gebruikt. De één wil het brandstofverbruik terugdringen, de ander wil efficiënter plannen, weer een ander wil dat de werknemers veiliger rijden etc. Wat de reden ook is, een voertuigvolgsysteem is vrijwel altijd welkom binnen een organisatie om de werkzaamheden op orde te brengen.

Zo kan de informatie die wordt verkregen met het monitoren eenvoudig en snel worden geraadpleegd in een overzichtelijk dashboard. Dit dashboard kan overal ter wereld op ieder device worden geraadpleegd. Op deze manier is de benodigde data overal bij de hand en kan er tijdig worden bijgestuurd indien nodig.

De gegevens die worden bijgehouden zijn ontzettend divers. Zo kan er worden gekeken naar het behalen van specifieke KPI’s die voor ieder bedrijf verschillen en de werkzaamheden aangepast om deze te behalen. Er kan uiteraard ook gestuurd worden op ROI. Als het daar niet om te doen is, dan zijn er nog andere gegevens die kunnen worden uitgelezen. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van defecten aan machines of wagens door te monitoren hoe zij presteren en hoe medewerkers of huurders ermee omgaan. Krijg een notificatie wanneer het tijd is voor onderhoud en voorkom op deze manier grotere ingrepen.

Misvattingen over voertuigvolgsystemen

Er is door Verizon Connect een onderzoek uitgevoerd bij 816 bestuurders in Nederland waaruit een paar interessante punten naar voren zijn gekomen. Eén hiervan is dat bestuurders zich niet denken dat ze gevolgd worden wanneer er een GPS systeem in het voertuig wordt aangebracht. Uit het onderzoek kwam zelfs naar voren dat 61% van de chauffeurs aangaf dat het handig is om objectief te worden geanalyseerd op hun rijgedrag.

Wanneer de overweging is gemaakt om wel of geen gebruik te maken van een voertuigvolgsysteem en eruit kwam dat het implementeren en gebruiken ervan te veel tijd of geld zou kosten, en daarmee de aanschaf nog even werd uitgesteld,  valt daarover te zeggen dat het verschilt per situatie of het veel geld kost en dat de tijd die erin gaat zitten om te implementeren en gebruiken gering is. De prijs is namelijk afhankelijk van de behoeften en wensen. En wat betreft de tijd die erin gaat zitten is het juist zo dat er minder tijd wordt besteed aan het analyseren van de data omdat dit al door het systeem wordt gedaan.

Bestaat er na het lezen van dit artikel nog steeds twijfel? Klik dan eens op de link die eerder in dit blog staat weergegeven en lees op die pagina meer over voertuigvolgsystemen.