Home Vrije Tijd Uitgaan is leuk maar pas op alcohol 

Uitgaan is leuk maar pas op alcohol 

0
Uitgaan is leuk maar pas op alcohol 

Uitgaan, een drankje doen, het kan weer. De lockdown is voorbij, maar mogelijk komt er weer eentje aan in de herfst. Nu de kroegen en cafeés weer open zijn gaan we allemaal massaal weer uit. Echter, alcoholverslaving ligt op de loer. Ouderen maar vooral jongeren drinken veel. Nederlandse jongeren komen zelfs naar het plaatsje Knokke-Heist, vanwege het populaire uitgaansleven. Alcoholverslaving is een groeiend probleem onder jongeren en velen begrijpen niet wat het op lange termijn met de hersenen kan doen. Als je meer dan 25 glazen per week drinkt loop je al kans op hersenbeschadiging. Tevens kun je door alcohol moe worden, maagklachten krijgen, concentratieproblemen, depressieve klachten, maar ook financiële problemen. Mocht jij nou merken dat je overmatig veel drinkt tijdens het uitgaan (of thuis) dan doe je mogelijk aan binge drinking. Met name jongeren doen aan binge drinking; in een korte tijd drinken zij heel veel alcohol, om dronken te worden. Je kunt hulp zoeken bij een alcoholverslaving zoals binge drinking, bij verslavingszorg.

Drink niet rond de tijd van je vaccinatie

Als je dan toch alcohol drinkt, is het aan te raden om dit niet rond de tijd van je corona-vaccinatie te doen, zo hebben diverse onderzoeken uitgewezen. Het is namelijk zo dat het drinken van alcohol je immuunreactie verzwakt, en dan werkt het vaccin dus niet goed. Het advies van verschillende onderzoeken is om twee weken voor je vaccinatie geen alcohol te drinken, en drie weken erna ook niet. Andere onderzoeken hebben het weer over slechts drie dagen na het vaccin niet drinken. Hoe dan ook, de onderzoeken zijn het erover eens dat alcohol het vaccin minder effectief maakt dus dat is iets om rekening mee te houden. En alcohol is natuurlijk nergens echt goed voor. Je wordt er alleen wat losser van, maar de kater komt later. Tijdens het uitgaan zijn er genoeg non-alcoholische drankjes verkrijgbaar.

Naar een festival, zonder alcohol?

Ook zijn er weer diverse festivals toegankelijk sinds de coronamaatregelen weer versoepeld zijn. Als je om wat voor reden dan ook geen alcohol drinkt (tijdelijk, of voor altijd), is zo'n festival dan niet saai? Misschien hebt het in gedachten te houden dat alcohol nergens goed voor is. Zo verminderd het bijvoorbeeld je aantal witte bloedcellen die juist nodig zijn voor je immuunsysteem. Dus als je echt gezond wilt zijn, neem dan wat fruit mee naar een festival, een lunchboxje met gezonde dingen enzovoorts. En het is echt mogelijk, zo vond er drie jaar geleden al zo'n festival (zonder drank en drugs) plaats in Wommelgem. De bezoekers werden er slechts high van de muziek. Misschien dat er in de toekomst nog wel meer van dit soort festivals georganiseerd gaan worden. Je kunt daarna in ieder geval zonder problemen in de auto stappen en naar huis rijden.