Hebben jullie net een nieuwbouwhuis gekocht? Dan mogen jullie deze helemaal naar eigen smaak gaan inrichten. Een nieuwbouwwoning wordt tenslotte vaak kaal opgeleverd en is voor jullie nog een leeg canvas. Jullie kunnen alle kanten op wat de inrichting betreft en een belangrijk onderdeel daarvan is de vloer. Een vloer is tenslotte in iedere woning aanwezig. Het ligt in iedere ruimte en is samen met de muren de basis van het huis. Maar hoe kies je nu een geschikte vloer voor jullie nieuwbouwwoning? En waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Dat vertellen we je in dit blog.

Is de vloer klaar voor gebruik?

Doordat een nieuwbouwwoning net gebouwd is (zoals de naam misschien al doet vermoeden) is de kans aanwezig dat er nou bouwvocht aanwezig is in de woning. Wanneer de vocht niet voldoende uit de woning is getrokken en je toch gaat beginnen met het leggen van de vloer bestaat er een grote kans dat je hier op korte termijn al ongemakken van gaat ervaren. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat de woning vochtvrij is. Ook egaliseren kan soms nodig zijn, net als het kiezen van een ondervloer.

Heeft de woning vloerverwarming?

Steeds vaker worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met vloerverwarming. Ontzettend fijn voor jullie als kopers natuurlijk maar vloerverwarming kan wel invloed hebben op jullie vloerkeuze. Zo zijn er namelijk een aantal vloeren die niet goed tegen vloerverwarming kunnen. Dit zijn onder andere houten vloeren, parketvloeren laminaatvloeren met een houten toplaag en dik tapijt. Vloeren die wel geschikt zijn voor vloerverwarming zijn stenen vloeren of tegels, pvc vloeren, dun tapijt en laminaat zonder houten toplaag.

Voor welke ruimte is de vloer?

Eenmaal gekeken welke vloeren bij jullie woning passen? Dan kan je gericht gaan kijken naar de ruimtes. Je kan in (bijna) iedere ruimte dezelfde vloer leggen of je kan kiezen voor variatie. Zo zijn rustige vloeren bijvoorbeeld zeer geschikt voor de slaapkamer. Een rustig patroon en een optimale demping zodat je geen geluidsoverlast krijgt. In de woonkamer mag je vloer juist wat meer leven. Een visgraat vloer is hier een mooi voorbeeld van. Voor de keuken en/of badkamer ben je juist op zoek naar een vloer die wel tegen een stootje en vocht kan. Met name in de badkamer is het vochtgehalte er hoog door onder andere de douche of het bad. Door het warme water zal er snel condens ontstaan wat meestal toch enigszins in de badkamer blijft hangen. En ja, dat trekt ook in je vloer. Net zoals wanneer je net uit de douche komt en je met je natte voeten op de vloer(mat) gaat staan. 

Welke vloer kies jij voor je nieuwbouwwoning?