Home Woonplezier Een huis kopen? Dit gaat eraan vooraf!

Een huis kopen? Dit gaat eraan vooraf!

0
Een huis kopen? Dit gaat eraan vooraf!

Wil je graag een nieuwe woning of je allereerst woning gaan kopen binnenkort? Dan heb je nog een aantal stappen te gaan voordat het daadwerkelijk zo ver is. Voordat je daadwerkelijk in je nieuwe huis kan gaan wonen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van je financiën maar ook de geschikte woning zoeken en bezichtigen. En vergeet vooral ook niet het bieden, de onderhandeling en het daadwerkelijk tekenen van de koopovereenkomst. Zelfs daarna komen nog enkele stap voordat daadwerkelijk de sleuteloverdracht kan plaatsvinden. In dit blog lichten we een aantal belangrijke stappen voor je uit.

Het financiële plaatje

Een huis kopen is een leuke maar ook een hele spannende fase in je leven. Het is tenslotte een lange termijn investering en deze investering kan best wat geld. Geld dat je waarschijnlijk niet of maar voor een deel op je (spaar)rekening hebt staan. Veel woningkopers sluiten dan ook een hypotheek af om hun nieuwe woning te kunnen financieren. Een hypotheek is een lening die speciaal bepaald is voor onroerend goed. Ontroerend goed is de woning of een appartement. De hypotheek wordt verleend door een hypotheekverstrekker. Vaak zijn dit banken, omdat die behoorlijk wat geld in hun beheer hebben en dit dus kunnen missen, maar soms zijn het ook andere partijen. De hoogte van je maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van je bruto inkomen. Hiermee wordt gekeken of je in staat bent om de lening (inclusief rente) ook terug te betalen. Je maximale hypotheek bereken kan tegenwoordig heel makkelijk online. Hier kan je binnen een paar minuten al een mooi overzicht voor jezelf maken. Ook de hypotheekrente vergelijken is makkelijk online te doen. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en wat je kan verwachten.

De zoektocht

Heb je eenmaal het financiële plaatje zo goed als rond? Dan gaat de zoektocht naar je droomhuis echt beginnen. Er zijn verschillende sites waar woning worden aangeboden maar Funda is toch wel de meest gebruikte. Al het onroerend goed dat op dit moment te koop of te huur worden aangeboden staan hierop. Doordat je het financiële plaatje goed voor ogen hebt weet je ook in welke prijsklasse je kan gaan zoeken. Stel voor jezelf daarnaast een lijstje met eisen op waar je droomhuis aan moet voldoen. Aan hoeveel eisen de woning daadwerkelijk kan voldoen hangt natuurlijk van een aantal factoren af en het kan dan ook zomaar zijn dat je één of meer eisen zal moeten laten varen als je daar voor jezelf mee akkoord kan gaan. Eenmaal een woning gevonden? Dan zijn de woning bezichtigen, extra onderzoek en onderhandelen de volgende stappen die je zal gaan zetten.