Home Ander nieuws Beginnen met beleggen? Dit moet je weten!

Beginnen met beleggen? Dit moet je weten!

0
Beginnen met beleggen? Dit moet je weten!

Beleggen is helemaal in tegenwoordig. Het is een populaire manier van je geld investeren. Investeren betekent ook wel je geld (of tijd) opofferen om er op lange termijn winst mee te maken. Misschien heb je het kopen van de Bitcoin en Ripple wel eens voorbij horen komen? Dat is een typisch voorbeeld van beleggen in de cryptovaluta. Wil je nu ook graag beginnen met beleggen maar vind je de cryptovaluta niet zo fijn idee? Probeer dan eens om te beleggen in aandelen. In dit blog vertellen we je graag hoe dat in zijn werk gaat.

Wat zijn aandelen?

Als investeerder kan je in veel zaken beleggen. We hadden de cryptovaluta al even genoemd maar beleggen kan ook in obligaties, vastgoed, fondsen, producten en aandelen. Wanneer je gaat beleggen in aandelen beleg je eigenlijk in stukjes bedrijf. Aandelen zijn namelijk niet meer of minder dan een stuk van een bedrijf. De eigenaar van een bedrijf biedt zijn bedrijf in stukjes te koop aan op de aandelenmarkt. Als je interesse hebt kan je bijvoorbeeld een aandeel van 10 procent kopen. Jij hebt dan 1//10 van het bedrijf in handen. Zo zijn er misschien nog wel 9 andere mensen die graag een aandeel willen opkomen in dit bedrijf. Samen met deze 9 andere mensen bezit je 10% van het bedrijf waardoor het totaal op 100 procent uitkomt. Aandelen kunnen ook voor een groter of kleiner percentage worden aangeboden en één persoon kan ook meerdere aandelen kopen. De grote van je aandeel bepaalt hoe veel zeggenschap je in een bedrijf hebt en hoeveel rendement je zal gaan maken.

Zeggenschap en rendement

Iemand die aandelen houdt wordt ook wel een aandeelhouder genoemd. Een aandeelhouder bezit dus een stukje van een bedrijf en dit stuk, wat ook wel wordt uitgedrukt in percentages, bepaalt de hoeveelheid zeggenschap en rendement. Zeggenschap heeft alles te maken met de besluiten die er worden genomen (in het belang van het bedrijf). Vaak wordt gedacht dat de directeur dit soort besluiten maakt maar dat is dus niet altijd het geval. Als hij ook een aandeelhouder is, dan heeft hij inderdaad ook zeggenschap. Zo niet, dan hij vaak geen invloed bij deze besluiten. Naast zeggenschap hebben we ook nog het onderwerp rendement. Rendement is eigenlijk simpelweg gezegd de winst wat je maakt. Deze winst bestaat uit dividend en koerswinst. Koerswinst betekent dat de koersprijs van jouw aandeel hoger is dan dat jij ervoor hebt betaald.

Welke aandelen koop je?

Er zijn miljoenen bedrijven die hun aandelen verkopen op de beurs. De plek waar aandelen gekocht kunnen worden. Voor welk bedrijf je kiest hangt helemaal af van wat je zelfs wilt. Kies je voor een bedrijf waar je achterstaat vanwege gezondheidsredenen zoals Pfizer of koop je liever een aandeel van KPN omdat dit een groot en bekend bedrijf. Wanneer je aandelen wilt kopen is het, het beste om jezelf te verdiepen in het bedrijf waar je een klikt mee hebt.