Home Ander nieuws Zo kies je een nieuwe auto

Zo kies je een nieuwe auto

0
Zo kies je een nieuwe auto

Net je rijbewijs gehaald? Of gewoon toe aan een nieuwe auto? Dan zou het goed kunnen dat je op het punt bent gekomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat voor auto is nu het meest geschikt om vol trots je eerste kilometers op de weg te maken? Meestal gaan auto’s wel een tijdje mee waardoor je erg gewend raakt aan de manier van rijden. Mede hierdoor kan het een lastige opgave zijn om een nieuwe auto te kiezen. Ga je weer voor hetzelfde model of kies je een totaal ander merk en model? De mogelijkheden zijn eindeloos. Naast het kopen van een nieuwe auto kun je natuurlijk ook een tweedehands auto kopen of een auto leasen. In deze blog lees je enkele tips die het kiezen van een auto een stukje makkelijker maken.

 

Nieuwe auto kopen?

Bij het kopen van een auto zal je in één keer een grote som geld moeten betalen. Ga daarom altijd eerst na of je deze uitgave wel kunt doen. Daarnaast moet je rekening houden met levertijden van auto’s. Niet alle auto’s zullen direct verkrijgbaar zijn. Koop je een auto, dan ben jij wel gelijk eigenaar van de auto. Als je de auto voor de zaak gaat gebruiken, kan dit je verschillende fiscale voordelen bieden. Zo mag je afschrijvingen van de auto binnen vijf jaar aftrekken van de winst en mag je de btw op kosten van brandstof, parkeergeld en onderhoud terugvragen. Ook wanneer je de auto alleen voor privégebruik houdt, moet je rekening houden met de kosten. Vaak kun je in termijnen betalen, maar hiermee ga je als het ware een lening aan. Leningen worden altijd geregistreerd en kunnen andere uitgaven mogelijk beïnvloeden.

 

Nieuwe auto leasen?

In plaats van een nieuwe auto kopen kun je ook een auto leasen. Je betaalt hierbij een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en krijgt in ruil hiervoor verschillende voordelen. Daarnaast zin je dus niet permanent vast aan de auto. Je hebt hierbij veelal de keuze tussen operational en financial lease. Financial lease is een concept waarbij je een aanbetaling en iedere maand een vast bedrag betaalt. Je kunt dit het beste zien als een lening. Je koopt een auto en betaalt deze in termijnen aan de leasemaatschappij terug. Economisch gezien ben je dan ook eigenaar en na de afloop van je leasecontract ben je ook juridisch eigenaar. Op dat moment heb je dus alle zeggenschap over de auto. Bij operational lease werkt het net iets anders. Hierbij ben je geen eigenaar van de auto en betaal je een vast bedrag per maand waarvoor je de auto mag gebruiken. Je hebt in dat geval nergens meer omkijken naar, alle kosten behalve brandstofkosten zitten namelijk al bij het vaste maandbedrag inbegrepen. Zo hoef je niet meer te denken aan motorrijtuigenbelasting, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud, schadeafhandeling en pechhulp en afschrijvingskosten.