Home Woonplezier Bespaar op je energiekosten

Bespaar op je energiekosten

0
Bespaar op je energiekosten

We kunnen er niet omheen: de energieprijzen stijgen de pan uit. Voor veel huishoudens is de energierekening inmiddels een schok. Sterker nog: voor veel mensen wordt de stijgende energierekening een groot probleem. Ze kunnen het niet langer opbrengen. Nieuwsberichten van mensen die thuis letterlijk in de kou zitten, weinig of niet meer koken en alleen nog koud water pakken staan regelmatig in de krant. Voorlopig hoeven we van hogerhand geen oplossing voor dit probleem te verwachten. Als je het je kan veroorloven is het beter het heft in eigen handen te nemen. Het plaatsen van zonnepanelen is de manier om je energierekening fors te drukken. Maar eerlijk is eerlijk: zonnepanelen zijn een enorme investering en lang niet iedereen kan zich dat veroorloven. Maar heb je wel wat geld achter de hand dan is het echt belangrijk ok het plaatsen van zonnepanelen te overwegen. Maar hoe bereken je nu of de panelen je daadwerkelijk wat gaan opleveren? Zonnepanelen berekenen kun je zelf makkelijk doen. Hieronder hier meer over.

Zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen berekenen kun je zelf doen. Hier een eenvoudig voorbeeld. Als eerste moet je weten hoeveel wattpiek je zonnepanelen leveren. Stel je hebt twaalf zonnepanelen van elk 400 wattpiek op je dak liggen. In totaal levert je dak dan 4800 wattpiek op. In Nederland moet je je wattpiek vermenigvuldigen met 0,86 om de kilowattuur te berekenen omdat je in Nederland zelden het maximale vermogen van de panelen bereikt. Dus als we de 4800 wattpiek vermenigvuldigen met die 0,86 dan kom je uit op 4128 kilowattuur. Uitgaande van een prijs van 0,338 euro kilowattuur dan verdien je per jaar ongeveer 1395 euro aan je panelen. Meestal heb je de investering van je panelen er in ongeveer vijf jaar uit. Kortom, het loont echt de moeite eens te kijken of je je zo’n investering kan veroorloven.

Is het iets voor jou?

Hoeveel kosten 10 zonnepanelen inclusief montage en is fat jouw investering dan waard? Deze 10 zonnepanelen kosten schommelt rond de 6500 euro. Je verdient dit bedrag meestal terug in ongeveer 5 a 6 jaar. Door de huidige energieprijzen verdien je het bedrag sneller terug. Natuurlijk moet je eerst zeker weten dat je 10 panelen op je dak kwijt kunt. Laat je dus goed adviseren en kijk goed wat mogelijk is. Maar elke energie die je zelf opwekt, gaat al schelen in de prijs. Dus is het enigszins mogelijk? Investeer in zonnepanelen!