Home Woonplezier Je voeding, hoe krijg je deze goed op peil?

Je voeding, hoe krijg je deze goed op peil?

0
Je voeding, hoe krijg je deze goed op peil?

Voeding, iedereen heeft het er wel eens over gehad. Sterker nog: iedereen pakt het anders op! Waar sommigen veel varieren en anderen liever vaste keuzes aanhouden is het goed om te kijken hoe jij je voeding in balans houdt. Zo krijg je minder te maken met overgewicht of ondergewicht, en kan jij je lekker in je vel voelen. 

Maak een eetschema

Ga zitten, pak pen en papier, en schrijf eens een schema uit. In dit schema kan je per dag opschrijven wat je gaat eten, en welke voedingsstoffen daarbij passen. Neem ook een paar fit maaltijden op! Deze maaltijden bevatten minder calorieen en zijn juist goed voor je. Aan de andere kant kan je ongezonde dingen ook inplannen. Let dan vooral even op de hoeveelheid die je inneemt. Door een eetschema te maken kan je ervoor zorgen dat je inzichtelijk krijgt wat je eet. 

Wanneer je moeite hebt met het opstellen van een eetschema dan is het handig om gewoon een weekje deze op tafel te leggen en alles te noteren wat je eet. Op deze manier krijg je een eerste opzet waarvanaf je kan gaan werken!

Let op de manier waarop je het kookt

De manier van koken is ook belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld aardappels kookt dan mag je hier meer van eten dan van dezelfde hoeveelheid aardappels die gebakken zijn. De gebakken aardappels bevatten namelijk meer calorieen dan de gekookte aardappels. Het is daarom goed om ook groente rauw te eten. i.p.v. gekookt en zo min mogelijk te bakken. 

Weeg je porties af

Weeg je porties af! Doordat je, je porties afweegt weet je hoeveel je eet. Zelf is het me wel eens overkomen dat ik dacht dat ik minder gram at, terwijl dit juist bijna drie keer zoveel is. Door je porties af te wegen krijg je een goed idee hoeveel je van iets mag eten. Wanneer jen nog niet je voedingstoffen gewogen hebt, dan raden we dit aan om het zo snel mogelijk te doen!

In dit blog hebben we het gehad over je voeding en hoe je deze op peil kan brengen. Allereerst zijn we begonnen met een voedingsschema. Met een voedingsschema krijg je inzichtelijk hoeveel je waarvan eet. Daarnaast is het belangrijk dat je let op de manier waarop je, je eten kookt. Wanneer je iets bakt dan mag je daar in principe minder van dan wanneer je iets kookt. Als laatste is het handig om je porties af te wegen. Zo houdt je goed in beeld welke je